imageΟ Νομός Χίου έχει έκταση 904 τετρ. χιλιόμετρα.Αποτελείται από τρία νησιά, τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Η Χίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Β. Α. Αιγαίου και πέμπτο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα, με μήκος ακτών 213 χλμ. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Μικρά Ασία και απέναντι από τη χερσόνησο της Ερυθραίας, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο Πορθμό. Ο πληθυσμός της Χίου φθάνει τους 54.000 κατοίκους που ζουν τόσο στην πόλη της Χίου, όσο και στα 64 χωριά του νησιού.

Η πόλη

Στο κέντρο της ανατολικής πλευράς, με θέα τα μικρασιατικά παράλια, είναι χτισμένη η πόλη της Χίου, Χώρα για τους ντόπιους, με 30.000 μόνιμους κατοίκους. Η ιστορία της πόλης ξεπερνά τα 3000 χρόνια και στην μακροχρόνια αυτή περίοδο, γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής και δέχθηκε επιρροές από πολλούς κατακτητές.
Η Χώρα είναι μέχρι σήμερα, το σπουδαιότερο λιμάνι του νησιού, καθώς και αξιόλογο πνευματικό, εκπαιδευτικό, εμπορικό, και πολιτιστικό κέντρο για όλο το Βόρειο Αιγαίο.
Το φρούριο της πόλης ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα και κατοικείται από τότε μέχρι τις μέρες μας. Η πόλη της Χίου αντίθετα από άλλες επαρχιακές πόλεις, είναι γεμάτη ζωντάνια και είναι ενδιαφέρουσα και ελκυστική, όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Κάμπος

Ο ξακουστός Κάμπος με τα περιβόλια του - σε αυτόν άλλωστε οφείλεται ο χαρακτηρισμός «μυροβόλος» που δόθηκε στο νησί- απλώνεται νότια της πόλης και χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ. Μεγάλα αυτόνομα κτήματα και εντυπωσιακά γενοβέζικα αρχοντικά. Βοτσαλωτές αυλές με περίτεχνες στέρνες και ολάνθιστους κήπους. Εσπεριδοειδή και λουλούδια, προστατευμένα πίσω από ψηλούς πέτρινους μαντρότοιχους χτισμένους με τη χαρακτηριστική τοπική κόκκινη πέτρα και επιβλητικές αυλόπορτες, αφήνουν μοναδικές εικόνες στον επισκέπτη.

imageΜεσαιωνικά Χωριά

Αναμφισβήτητα ο μεσαιωνικός χαρακτήρας του νησιού είναι αυτός που υπερτερεί και εντυπωσιάζει. Δείγματα του μεσαίωνα συναντάμε διάσπαρτα σε όλο το νομό. Ολόκληρα χωριά, εκ των οποίων τα σημαντικότερα κατοικούνται μέχρι σήμερα, κάστρα, πύργοι και εκκλησιές πολλά από αυτά άριστα διατηρημένα, βάζουν τη σφραγίδα μιας εποχής που μαγεύει και συνεπαίρνει. Τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της περιόδου τα συναντάμε στο νότιο και κεντρικό τμήμα στους οικισμούς των Μεστών, των Ολύμπων, του Αναβάτου, και των Αυγωνύμων.

Η Μαστίχα

Η νότια Χίος καλύπτεται από Μαστιχόδεντρα ή Σκίνους για τους ντόπιους. Φυτό που για άγνωστο λόγο, χαρίζει το μαγικό καρπό του, σε τούτο και μόνο, ευλογημένο κομμάτι της γης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Μαστίχα λόγω της μοναδικότητας της αλλά και των «μαγικών» ιδιοτήτων της, που έκανε τη Χίο ξακουστή από την αρχαιότητα, διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική του ιστορία του τόπου.

Βόρεια Χίος

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού το τοπίο αλλάζει εντελώς. Εδώ ο χρόνος που κυλάει αργά, ελάχιστα έχει αγγίξει το τοπίο. Δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Πελινναίου όρους με τη ψηλότερη κορυφή του στα 1250 μέτρα και τα μικρά χωριουδάκια που είναι χτισμένα στις πλαγιές του έχουν θέα το Αιγαίο και τα ηρωικά Ψαρά.

Το τοπίο παρουσιάζει ευχάριστες εναλλαγές, βουνό, κάμπο, θάλασσα, μαγευτικά χρώματα κι αρώματα και μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Το δεύτερο σε μέγεθος βουνό του νησιού η Αμανή, φιλοξενεί περιμετρικά δεκαπέντε γραφικά χωριουδάκια με ελάχιστους πια κατοίκους, με εξαίρεση τη Βολισσό το κέντρο της Αμανής και πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου. Οι πιο όμορφες, απάνεμες και φιλικές παραλίες του νησιού βρίσκονται εδώ, καθώς και πολλά μέρη για να ανακαλύψουν ιδίως οι πιο «μυημένοι» ταξιδιώτες. Εδώ βρίσκεται και το ιερό προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.